duminică, 8 iunie 2008

Tratarea hemoragiilor-Traista ciobanului

Ceaiul este intrebuintat cu mare succes in hemoragiile de toate tipurile.

O data cu venirea primaverii in locurile inverzite de iarba grasa apare o rozeta de frunze lunguiete din mijlocul carora se inalta o tulpina subtirica pe care se gasesc flori mici si albe. Aceasta este traista ciobanului, Capsella bursa pastoris.

Creste peste tot, pe linga drumuri, in gradini, in locuri cultivate si necultivate. Infloreste din primavara si pina in toamna dar, lunile mai si iunie sint lunile cele mai propice recoltarii acestei plante. De la traista ciobanului se foloseste partea aeriana care se recolteaza in timpul infloririi, dupa-amiaza devreme in zile calduroase. Se usuca la loc umbros si aerisit produsul obtinut avind gust amarui-iute. Principiile active sint colina, acetilcolina, tiramina, contine alcaloizi, flavonoide si saruri de potasiu.

Ceaiul de traista-ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu in hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si in metroragii. In cazul ranilor singerinde, la care singele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor. Ceaiurile din traista ciobanului au actiune homeostatica in principal, producind contractia energica a musculaturii uterine, usor diuretic, astringent, vasodilatator coronarian si regleaza tensiunea arteriala.

Poate fi intrebuintat in hemoragii interne si dismenoree folosind infuzia din trei lingurite planta la 200 ml apa clocotita. Tratamentul se incepe cu citeva zile inainte de ciclul menstual consumindu-se cite 6-7 lingurite cu ceai pe zi. Tot in dismenoree se poate intrebuinta si tinctura realizata din 20 g planta uscata macerate in 100 ml alcool de 80 de grade timp de 10 zile.
In hemoragiile uterine se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi.

Antidiureza: infuzie slaba dintr-un ametsec in parti egale de traista ciobanului si coada calului, cite o lingurita planta la 250 ml apa clocotita cite doua cani pe zi.

Infuzia de traista ciobanului contribuie la normalizarea tensiunii si amelioreaza efectele secundare ale hipertensiunii arteriale. Se prepara o infuzie din 2-3 linguri planta la 200 ml apa clocotita. Timp de infuzare 5-10 minute si se consuma cite 4-5 linguri pe zi.

Ceaiul concentrat este adjuvant in metroragii. Se folosesc cite 4-5 linguri infuzie pe zi.

In arterioscleroza tratamentul este de lunga durata. Se poate folosi infuzia concentrata de traista ciobanului. Sursa: Ziarul de Iasi